Melkbus – puur Hollandse nostalgie

De melkbus; tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw, was ze niet weg te denken van de boerderij. De bussen werden gebruikt om verse melk in te bewaren en te vervoeren. De ijzeren melkbussen hadden een inhoud van 20, 30 of 40 liter. De 40 liter melkbus was de meest voorkomende maat. Omdat de wet het voorschreef, heeft een melkbus altijd afgeronde naden.
De echte ouderwetse melkbus wordt helaas steeds zeldzamer. Je mag je gelukkig prijzen als je nog ergens een prachtig exemplaar in een hoekje van de schuur hebt staan. Oude melkbussen kun je soms nog wel via een boer of handelaar kopen.
Tegenwoordig hebben melkbussen allerlei functies behalve waar ze ooit voor bedoelt waren.

Melkbussen voor carbid schieten

Wanneer je een melkbus wilt gebruiken als carbid bus, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Niet elke melkbus is namelijk geschikt. Nieuwe melkbussen bijvoorbeeld, welke meestal van aluminium of plastic worden gemaakt, zijn zeer zeker niet geschikt voor melkbus schieten. De beste carbid bus is er één van staal en roestig mag ie best zijn. Het gaat er om dat de bus nog sterk genoeg is. Dit kun je controleren door met een hamer rond de bus en op de bodem te slaan. Sla je er niet doorheen? Dan is dit een prima bus om mee te knallen. Let er wel op dat de lasnaden ook nog in tact zijn. Anders knalt je bus binnen de kortste keren uit elkaar. En nog een niet geheel onbelangrijk punt:
Denk om de veiligheid!

Creatieve decoratieve melkbussen

Hier en daar kom je, in een donker hoekje van een halletje, nog wel eens een melkbus die fungeert als paraplubak. Vaak is dit ook nog een prachtig beschilderde melkbus ook. Sommige beschilderde bussen zijn ware kunststukjes.
Natuurlijk kun je zelf ook een middagje knutselen en een eigen melkbus-project beginnen. Denk bijvoorbeeld eens aan een melkbus als brievenbus. Of wat dacht je van een melkbus als terrashaard slash BBQ. Een leuke bloembak is er ook wel van te maken. Ik word er helemaal enthousiast van, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Welke optie je ook kiest, het begint met een melkbus >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Hippetuin.nl - Alle rechten voorbehouden.