Geniet van de mooiste BBQ momenten

Geniet van de mooist BBQ momenten1

Barbecueën wordt steeds meer een hot item in onze huidige maatschappij. Het buiten koken en grillen van vlees en groente wordt dan ook steeds populairder. En je kunt dan ook haast niet ontkennen dat barbecueën super gezellig is, mits alles vlekkeloos verloopt.

Het aansteken van de BBQ

Negen van de tien keer ontstaan er problemen bij het aansteken van de barbecue. Hij gaat uit of hij wil niet goed trekken of er wordt maar een gedeelte verwarmd. Als het niet wil lukken om de barbecue goed brandend te krijgen, kan dit behoorlijk de sfeer drukken.

Om te kunnen barbecueën heb je vuur nodig en vuur maken begint bij het aansteken van de briketten of houtskool. Een heel handig hulpmiddel zijn aanmaakblokjes, die je eenvoudig tussen de briketten kunt leggen. Gebruik NOOIT spiritus om de barbecue aan te steken! Dit is levensgevaarlijk en je kunt er dan ook lelijke brandwonden door oplopen.

De ideale oplossing is om een brikettenstarter te gebruiken. Maar hoe werkt dit dan? Ten eerste leg je twee aanmaakblokjes in de barbecue. Daarna doe je de briketten of houtskool in de vuurstarter. Vervolgens steek je de aanmaakblokjes aan. Vergeet de vuurstarter niet over de aanmaakblokjes te plaatsen. En dan is het wachten geblazen.

Geniet van de mooiste BBQ momenten - rooster

Grillen

Het goed grillen van vlees en groente is vaak een hele kunst. Voordat je het weet ziet je vlees er zwart geblakerd uit en kun je het eigenlijk weggooien omdat het niet meer te eten is. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat hetgeen je wilt grillen, er mooi bruin uit komt te zien? Ook hier zijn weer handvatten voor die je kunt toepassen en je zult zien dat het ook daadwerkelijk werkt.

Maar eerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende manieren van grillen zijn:
direct grillen, aangepast direct grillen en indirect grillen. Ik zal alle manieren even kort toelichten.

Direct grillen

Het is belangrijk dat de briketten gelijkmatig over de barbecue verdeeld zijn. Ook moeten de briketten of houtskool goed warm zijn. Want als je te vroeg begint met grillen, krijg je alleen maar verbrande producten. De briketten zijn goed warm als ze helemaal egaal grijs van kleur zijn, ze hebben dan volledig een as-laagje. Ook moet je de temperatuur van je barbecue goed in de gaten houden. Je kunt de temperatuur controleren door de luchtgaten van je barbecue gedeeltelijk of zelfs helemaal open of dicht te zetten.

Aangepast indirect grillen

Aangepast indirect grillen vergt al weer meer oefening dan direct grillen. Je creëert namelijk twee warmtebronnen. Je maakt een scheiding tussen een heet en warm gedeelte. Dit doe je door aan de ene kant twee lagen briketten op elkaar te stapelen en aan de andere kant maar één laag. Op de dubbele laag briketten kun je ideaal vlees grillen, terwijl groente het heel goed doet op de enkele laag briketten.

Indirect grillen

Dit is de meest ingewikkelde vorm van grillen. Maar oefening baart kunst. Wat moet je doen bij deze techniek? Je legt aan beide kanten van de barbecue briketten of houtskool. In het midden leg je niets, daar blijft een open gleuf zichtbaar. Op deze manier ontwikkel je een gelijkmatige temperatuur. Heb je dus grote stukken vlees of vis, dan is dit de ideale manier. Het enige wat je moet doen is vaak draaien en geduld hebben totdat het product gaar is.

Natuurlijk zijn er ook gasbarbecues, daar heb je dan ook in één keer vuur. Echter de manier van grillen werkt doorgaans hetzelfde. Het smaakverschil tussen gerechten die op briketten of houtskool zijn bereid en die op een gasbarbecue zijn klaar gemaakt, zijn aanzienlijk. De op briketten of houtskool gegrilde producten hebben toch een iets rokeriger smaak. De één vindt dat lekker, terwijl de ander daar toch liever niet voor kiest.

Geniet van de mooist BBQ momenten - Grillen

Aan de slag

Met deze handige tips kan iedereen barbecueën. Probeer het maar eens uit en geniet van dit speciale moment. Barbecueën kan echter super gezellig zijn en zeker als het lukt. En wil je eens wat anders op je barbecue bereiden, dan zijn er echt tal van leuke recepten, die je kunt uitproberen.

Iets wat altijd een succes is, is het groentepakketje. Je neemt een stuk aluminiumfolie en legt daar verschillende groenten in zoals champignons, taugé, paprika en ui. Strooi er wat zout en peper overheen en maak in het midden een kuiltje. Dit kuiltje kun je vullen met bijvoorbeeld kruidenboter. Maak het kuiltje weer dicht en pak het pakketje zo in, dat er niets uit kan vallen. Leg het pakketje op de barbecue en wacht. Na een klein kwartiertje kun je genieten van een heerlijk gestoomde groente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Hippetuin.nl - Alle rechten voorbehouden.