Snoeien: welke plant moet wanneer gesnoeid worden?

lavendel snoeien

Snoeien is erg belangrijk omdat het je planten in je tuin gezond houdt. Vaak zien we tegen deze klus op, maar het snoeien van planten en bomen is minder moeilijk dan je denkt, je moet echter alleen weten wanneer je wat kunt snoeien en hoe. Sommige planten en bomen moeten in het najaar gesnoeid worden, andere weer midden in de winter en weer andere in het voorjaar. Maar wat moet je nou wanneer snoeien? Daarnaast zijn er een aantal belangrijke regels waarmee je rekening moet houden, wil jij ervoor zorgen dat je tuin er straks weer mooi en bloeiend bij staat. En daar doe je het toch voor.

Enkele snoeiregels om op een juiste manier te snoeien

Snoeien is op zich niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee dient te houden. Als je erover nadenkt dan zijn het best wel logische dingen, maar je moet het maar net weten. Ik zet dan ook de belangrijkste punten op het gebied van snoeien hieronder even voor je op een rijtje:

Snoei met goed en scherp gereedschap: 

Bij het snoeien ontstaat er altijd een snoeiwond, daar ontkom je niet aan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat de snoeiwond niet rafelt, door een goede en scherpe heggenschaar te gebruiken. Met een botte heggenschaar ontstaan er hoe dan ook rafels rondom de snoeiwond en dat kan schimmels aantasten.

Snoeien met een scherpe snoeischaar

Let goed op welke takken je weghaalt:

Je kunt niet zomaar in het wilde weg gaan snoeien. Het is belangrijk om goed te kijken welke takken je weg kunt halen en welke takken je beter kunt laten zitten. Een plant of boom komt beter tot zijn recht als de structuur goed in balans is.

Knip oude takken zo diep mogelijk weg

Oude takken van onder andere Heesters moet je zo diep mogelijk wegknippen. Daardoor krijgen nieuwe takken de kans om te groeien.

Snoeien doe je tot net boven de jonge scheut

Als je net boven de jonge scheut de tak snoeit, kan de jonge scheut verder groeien en blijft de structuur van de struik in takt.

Over elkaar groeiende takken snoeien

Takken die elkaar op zo’n manier raken dat ze schuren of over elkaar groeien moet je helemaal weg snoeien. Zo krijgen de takken meer ruimte en blijft de struik in structuur.

Nooit snoeien tijdens de vorst

Als het vriest mag je nooit een struik of boom snoeien. De snoeiwonden hebben dan geen kans om goed te herstellen.

Lavendel Snoeien

Snoeien in het voorjaar

Veel planten worden in het voorjaar gesnoeid met name heesters die na juni volop bloeien. Het is belangrijk om pas met het snoeien te beginnen als de vorstperiode voorbij is. Er is dan ook een goede reden dat deze heesters pas in het voorjaar gesnoeid moeten worden. Takken van heesters vriezen doorgaans tijdens een strenge winter in. Maar als je deze heesters al voor de winter aan een snoeibeurt onderwerpt, dan kan het zijn dat de ingevroren takken onherstelbaar beschadigd worden.

Natuurlijk kun je een heester die er totaal niet uitziet in de winter best wel flink terug snoeien en weer wat in fatsoen brengen, maar bewaar het echte snoeiwerk tot het voorjaar. Blijkt er echter helemaal geen eer meer te behalen aan je heester, dan kun je hem het beste tot aan de grond terug snoeien. Veel heesters knappen hier wonder boven wonder dan toch nog van op en staan staan straks weer te schitteren in je tuin.

In maart en april worden er ook nog vele andere planten gesnoeid zoals klimrozen, Lavendel, de Hibiscus en Vlinderstruiken.

planten in bloei na het snoeien

Voorjaarsbloeiers moet je na hun bloei snoeien

Heesters en andere planten die eigenlijk al in het voorjaar in bloei staan, moeten direct na de bloei gesnoeid worden. De jasmijn is hiervan de hekkensluiter. Snoei je deze planten pas in het najaar, dan zullen ze het volgende jaar geen bloemen dragen. De reden hiervan is heel eenvoudig. Vaak krijgen deze planten in het najaar al knoppen, ga je dus in september, oktober of november dan knip je de knoppen al weg met het logische gevolg dat ze in het voorjaar niet in bloei staan.

Snoeien na de langste dag

Heb je een haag om je tuin staan of heb je verschillende heesters die in vorm zijn geknipt, dan kun je die het beste snoeien na de langste dag. Misschien vraag je je af waarom? Het antwoord is heel simpel, na de langste dag is de sterkste groei geweest en kan er doorgaans met één snoeibeurt per jaar volstaan worden. Er zijn een aantal haagplanten die slapende knoppen hebben, als je deze diep terug snoeit, dan zullen ze er wat kaal uitzien, maar ze lopen toch ook wel weer snel uit.

Kijk hier voor een uitgebreide snoeikalender>>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Hippetuin.nl - Alle rechten voorbehouden.