Tuinplanten kleuren niet alleen je tuin maar ook je leven

Tuinplanten kleuren je leven

De lente heeft zijn intrede gedaan en het mooie zonnige weer komt er weer aan. Tijd om je tuin een nieuwe boost te geven. En waar kun je beter beginnen dan het planten van allerlei kleurrijke soorten tuinplanten? Want zeg nou zelf, wie wil er nou niet genieten van vlinders in de tuin en vogels in de bomen? Kleur je leven door je tuin te kleuren. Er is een heel scala aan tuinplanten te koop, de één nog mooier en bijzonderder dan de ander. En weet je er komen steeds meer nieuwe soorten tuinplanten bij.

Vaste tuinplanten

Vaste tuinplanten mogen eigenlijk niet in je je tuin ontbreken. Ze zijn er in een enorme variatie aan kleuren en vormen en oneindig te combineren. Het zijn de versierders van je  tuin en maken je tuin pas echt af.

Vaste planten zijn kruidachtige planten, die over het algemeen in de herfst boven de grond afsterven. Onder de grond gaat het leven van de plant gewoon verder, je kunt het zien als dat ze overwinteren onder de grond. Zodra de winter voorbij is en de zon weer meer gaat schijnen, schieten de stengels en bladeren weer uit de grond omhoog. Knoppen worden gevormd, waaruit prachtige bloemen ontstaan. De plant ontwikkeld beetje bij beetje en wordt steeds een beetje breder. De hoogte zal ongeveer hetzelfde blijven, omdat ze jaarlijks bovengronds afsterven.

Bloeiende tuinplanten

De meeste vaste tuinplanten bloeien maar heel kort, de gemiddelde bloeitijd is drie weken. Veel vaste tuinplanten bloeien in de maanden juni en juli, in augustus loopt de bloei op zijn eind. Maar er zijn heel veel soorten vaste tuinplanten en ze hebben allemaal een eigen bloeiperiode. Als je beetje uitgekiend te werk gaat, dan kun je bijna het hele jaar door je tuin in bloei hebben staan. Met een beetje creativiteit kun je met bloeiende tuinplanten een overvloedige massa aan verschillende kleuren creëren. Met een goed plan ben je niet alleen in de zomer gegarandeerd van bloemen in je tuin.

Tuinplanten - Bloeiende tuinplanten - Diverse tuinplanten

Vaste tuinplanten zijn ideaal te combineren met heesters. Vaste tuinplanten die later in het jaar op zijn mooist zijn, zijn het Duizendblad met zijn varenachtige bladeren, de Kogeldistels en het Leverkruid. Combineer deze laat bloeiende tuinplanten met Duizendknoop, Sedum met bergamot en Asters. Asters zijn er in veel verschillende kleuren en zijn bij uitstek echte herfstbloemen. Vroeg bloeiende vaste tuinplanten veranderen in het najaar van kleur en gecombineerd met laat bloeiende tuinplanten ontstaat er een mengeling van herfstkleuren met groen en bloeiende planten.

Klimplanten

Een tuin heeft voor het mooie ook verticale accenten nodig en daar zijn klimplanten de ideale oplossing voor. Je kunt er voor kiezen om klimplanten langs een muur omhoog te laten groeien, maar je kunt ook een boog in je tuin maken, waarlangs je de klimplant leidt. De meeste klimplanten zijn van origine bosplanten en langs alles wat maar een beetje steun geeft vinden zij hun weg omhoog. Klimplanten zijn vaste tuinplanten, waar je jarenlang plezier aan kan beleven. Als je naast allerlei laagblijvende tuinplanten ook klimplanten in je tuin zet, krijgt je tuin een hele andere look. Heb je een wat kleinere tuin? Ook dan is de klimplant zeer geschikt om de simpele reden dat klimplanten op de grond maar heel weinig ruimte innemen.

Tuinplanten - Klimplanten - Klimroos rozenboog

Winterharde tuinplanten

Er worden steeds meer tuinplanten ontwikkeld, die in de winter niet bovengronds afsterven, maar die wel kruidachtig zijn en geen verhoutende stengels hebben. Deze winterharde tuinplanten blijven in de wintermaanden mooi groen. Dat is natuurlijk prettig, want wie wil er nu in de winter tegen een dorre boel aan kijken? Ook bodembedekkers doen het in de wintermaanden vaak goed. Deze tuinplanten kruipen over de grond en vullen lege gaten op. Vaak beginnen ze al vroeg in het jaar met het geven van bloemen en ze bloeien lang door.

Het mooie van bodembedekkers is dat ze maar weinig onderhoud nodig hebben, dan af en toe een beetje snoeien om ze binnen de perken te houden. Met bodembedekkers krijgt je tuin een lekker speels karakter. Bodembedekkers hebben nog iets speciaals. Als de bodembedekker goed is aangeslagen, dan krijgt onkruid geen kans meer, omdat het zonlicht niet onder hun bladerlaag kan komen. En onkruid heeft nou eenmaal zon nodig om te groeien. Maar ook de bodemtemperatuur blijft meer constant en dat is ook goed voor andere plantenwortels. Omdat het water onder de grond minder snel verdampt is het ook nog eens goed voor de waterhuishouding. Met bodembedekkers in je tuin hoef je de tuinplanten veel minder water te geven.

tuinplanten - winterharde tuinplant - winterroos

Het uiterlijk van je tuin

Als je met vaste planten gaat spelen en je denkt goed na over de verschillende bloeitijden van de tuinplanten, dan wordt jouw tuin een prachtige kleurrijke oase. Natuurlijk ben je niet verplicht om alleen maar vaste tuinplanten in je tuin te plaatsen. Je kunt ook kiezen om je tuin op te fleuren met eenjarige planten zoals viooltjes of afrikaantjes. Een hele leuke tuinplant die je in april al in je tuin kunt zetten is de Mini Petunia. Dit plantje is een echte lente en zomerbloeier.

Lees hier nòg meer over tuinplanten en hun bloei >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Hippetuin.nl - Alle rechten voorbehouden.