Voederhuisje; Is jou tuin al winterproof voor de vogels?

Voederhuisje; Is jou tuin al winterproof voor de vogels?

De winter is voor vogels de minst aangename periode van het jaar. Het is vaak lastig om eten te vinden, omdat insecten zich verstoppen in de grond. Mede omdat de grond bevroren is wordt het moeilijker om de insecten te lokaliseren en uit de grond te pikken. Juist in de wintermaanden hebben vogels extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook jij kan de vogels helpen door het juiste eten aan te bieden in een zelfgemaakt voederhuisje, leuk om samen met je kinderen te maken. Zelf een voederhuisje maken is eigenlijk heel eenvoudig, iedereen kan het, ook jij. Het is leuk om te doen en het geeft je ook nog een prettig gevoel als je ziet hoe blij de vogels ermee zijn.

 Zelf een voederhuisje maken

Wil je zelf een voederhuisje maken dan kan je dat op diverse manieren doen en daar ook verschillende materialen voor gebruiken. De eenvoudigst manier is om een kant & klaar bouwpakket te kopen, waar alle benodigdheden in zitten. Je hoeft het voederhuisje dan nog alleen maar in elkaar te zetten en vast te lijmen en klaar is kees. Om het voederhuisje op te vrolijken kun je deze verven in leuke kleuren. Houd er wel rekening mee als je verf op waterbasis gebruikt dat deze door de regen uitloopt of zelfs verdwijnt. Wil je lang van je vrolijk gekleurde voederhuisje genieten, voorzie het huisje dan als finishing touch van een vernislaag.

Voor de creatieveling die zijn hand er niet voor omdraait om zaag en boor te hanteren is het veel leuker om zelf met hout aan de slag te gaan. Met een beetje zaag- en schroefwerk flans je zelf al gauw een leuk voederhuisje in elkaar. Je kunt je eigen inspiratie er natuurlijk helemaal op loslaten en je zult zien dat je een heel uniek voederhuisje kunt ontwerpen.

Je kunt ook een voederhuisje maken van melkpakken, een leuke bezigheid met kinderen. Ook kleine kinderen kunnen hier naar hartenlust aan meehelpen en zo de prachtigste creaties ontwikkelen.

Wat kun je voor de vogels doen?

Vogels eten het liefst insecten, maar ze zijn ook dol op brood, kruimels en fruit. In de wintermaanden kun je vogels extra bijvoeren door brood en zaden op de plank van je voederhuisje te leggen. Vul je voederhuisje vooral in de ochtend en in de namiddag, vogels hebben namelijk ‘s ochtends grote behoefte aan een stevige maaltijd. Je zult zien dat er allerlei vogelsoorten op afkomen.

Je kunt je voederhuisje ook versieren met pindaslingers, waar vooral koolmeesjes en pimpelmeesjes verzot op zijn. Ook vetbollen zijn een goede aanvulling op het menu. Als je de vetbollen op verschillende plekken in je tuin hangt, komen ook de wat schichtige vogels voor deze lekkernij uit hun schuilplaats. Vetbollen kun je in de winkel kopen, maar je kunt ook zelf vetbollen maken.

Ook appels doen het erg goed bij vogels. Dit is fruit wat makkelijk bevriest en daardoor niet snel rot. Snijdt een appel nooit in kleine stukjes, maar hang hem als geheel op aan een boom.

Appel voor vogels

Je kunt ook een boterhamhouder maken van twee houtjes en een stuk dun gaas. Het is echt heel simpel: vouw het gaas dubbel en houdt de opening naar boven. Schuif nu aan de beide zijkanten de houtjes en maak deze vast met een paar spijkertjes. Je kunt eventueel ook nietjes hiervoor gebruiken. Bevestig in de boven hoeken een touwtje en je kunt je boterhamhouder al in gebruik nemen. Een ideaal plekje om de boterhamhouder op te hangen is in een boom.

Met lege blikken van groente kun je ook iets moois maken. Verf het blik in een leuke felle kleur en bindt rondom het blik een leuk gekleurd lint. Let er wel op dat er geen scherpe randjes aan de opening zitten, zodat de vogels zich niet kunnen openhalen. De blikken kun je ophangen met de opening naar de zijkant, leg in het blik vogelzaad of nootjes. Ook van oude kop en schotels kun je een overdekt huisje maken, dat kost alleen wat meer tijd en zeker voorzichtigheid, want porselein is breekbaar. Maar als je de handleiding van de porseleinen bird feeder volgt, kom je tot een schitterend resultaat.

Een lege limonadefles is altijd handig, je kunt deze vullen met vogelzaad en ophangen. Als je in de fles twee gaten recht tegenover elkaar maakt, kun je  er een houten lepel doorheen steken. Het voer komt dan in kleine beetjes op de lepel terecht en vogels kunnen van deze lekkernij smullen. Zeker voor kleinere vogels is de limonadefles een uitkomst. Maak de gaten echter niet te groot anders loopt het zaad eruit.

Heb je ooit wel eens gehoord van een vogeltaart? Vogeltaarten kun je maken van vet, zaden en fruit met behulp van een bakvorm. Je kunt je helemaal uitleven en al je creativiteit er in kwijt. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook nog leuk om te doen en de  vogels zullen je heel dankbaar zijn.

boomstam vogeltaart

Houd rekening met kleine vogels

Het is heel erg leuk om een voederhuisje in je tuin te hebben. Vogels vliegen af en aan en doen zich tegoed aan de lekkernijen die jij hen voorschotelt. Ook de grotere vogels zoals kauwen en eksters maken van dit aanbod gretig gebruik en ze maken daar flink kabaal bij. Het gevolg is dat de kleine vogels nauwelijks kans krijgen om te eten, ze worden al gauw door de grote vogels verjaagd. Wil je ook iets doen voor de kleine vogelsoorten, maak dan een pindakaaspothouder. Ook dit speciale voederhuisje voor de kleine vogel is eenvoudig zelf te maken van een aantal plankjes. Zo krijgen ook kleine vogels de kans om aan hun trekken te komen en de pot pindakaas helemaal leeg te eten. Geef vogels nooit de gewone pindakaas die wij eten. Voor vogels zijn er speciale potten pindakaas te koop, die ongezouten zijn. Wil je voorkomen dat grote vogels toch aan de pindakaas pot gaan trekken, dan kun je een voederhuisje van gaas maken en daar de pot pindakaas in bevestigen.

pindakaaspothouder als voederhuisje

Zelf een voederhuisje maken? Kijk snel hier >>>

Één reactie

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Hippetuin.nl - Alle rechten voorbehouden.