Vogeltaart maken: een lekkernij voor vogels in je tuin

vogeltaart

Als de winter zijn intrede doet, dan zijn de vogels daar de dupe van. Het is voor hen veel moeilijker om eten te vinden. De grond is bevroren en daardoor hebben insecten zich dieper onder de grond verstopt. Gelukkig zijn er genoeg mensen die aan de vogels denken. Natuurlijk kun je het hele jaar door de vogels voeren, maar juist in de winter kunnen ze wel wat extra aandacht gebruiken. Er zijn tal van lekkernijen die je de vogels kunt voorschotelen, maar heb je wel eens aan een vogeltaart gedacht? Een vogeltaart is eenvoudig zelf te maken.

 Zelf een verantwoorde vogeltaart maken

Een vogeltaart maken is in principe niet zo moeilijk, maar je kan niet zomaar alles er in doen wat je zelf wilt. De vogeltaart moet wel een verantwoorde voeding bevatten voor de vogels, anders kunnen ze ziek worden en dan is jouw werk voor niets geweest. Voor een verantwoorde vogeltaart heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Ongebruikt frituurvet
 • Vogelzaden
 • Springvorm, tulband of cupcake vormpjes
 • Stevige ondergrond
 • Decoratiemateriaal
 • kleurstof
 • Steelpannetje
 • Wegwerp spuitzak

Het belang van de juiste ingrediënten in een vogeltaart

Hard frituurvet

Voor het maken van een vogeltaart heb je in eerste instantie ongebruikt frituurvet nodig. Let goed op dat als je blokken frituurvet koopt dat deze ongezouten is, want in gebruikt frituurvet zit zout en dat is niet goed voor vogels. Frituurvet zit bomvol verzadigde vetten en dat is precies wat vogels nodig hebben om zich op temperatuur te houden en zo de winterse maanden te overleven.

Vogelzaden

Vogelzaden zijn onmisbaar in een vogeltaart, je doet ze door het vet heen. Vogelzaad kun je kopen in de dierenwinkel of online bestellen, maar je kunt ook zelf allerlei zaden samenstellen zoals stukjes mais, gedroogde zonnebloempitten, gerst en hennepzaad. Wist je dat het roodborstje, de heggenmus en het winterkoninkje gek zijn op vogelzaad met meelwormen? En dat de mees, de vink en de groenling helemaal verzot zijn op zonnebloempitten en dan vooral de zwarte?

Springvorm, tulband of cupcake vormpjes

Er zijn verschillende vormen om de vogeltaart in te maken, dat kan een springvorm of een tulband zijn, maar ook cupcakevormpjes. Als je het vet in een tulband doet, dan krijgt je vogeltaart een hele mooie vorm. Maar je kunt ook schaaltjes of soepkommen gebruiken.

ingredienten vogeltaart

Stevige ondergrond

Als de basis van de vogeltaart klaar is dan kun je deze storten op een harde stevige ondergrond, dat kan een bord of een schaal zijn, maar ook een plat stuk boomstronk. Als de vogeltaart gestort is, kun je hem versieren met decoratiemateriaal.

Decoratiemateriaal

Als de vogeltaart uit de vorm is, kun je hem opvrolijken met decoratiemateriaal. Je kunt bijvoorbeeld het gestolde vet in een spuitzak doen en hiermee toefjes op de vogeltaart maken. Om meer kleur in de vogeltaart te brengen kun je een finishing touch maken met appels, gekleurde bessen, walnoten, pinda’s, rozenbottels en rozijnen of krenten.

Als je appels gebruikt als decoratie, neem dan halve appels of een hele appel. In kleine stukjes appel (bevroren) kan een vogel zich verslikken. Verwerk je ook pinda’s als decoratie houdt er dan wel rekening mee dat ook deze ongezouten dienen te zijn.

vogeltaart

Wat moet je doen om een vogeltaart te maken?

Als je spullen die je nodig hebt bij het recept van de vogeltaart verzameld hebt, kun je beginnen met het maken van je vogeltaart. Het eerste wat je moet doen is het harde vet smelten, echter het mag niet koken. Als het vet gesmolten is kun je het vogelzaad toevoegen. Ga uit van een verhouding van fifty-fifty. Roer het geheel goed door en giet het daarna in de gewenste vorm of vormen. Als je dat gedaan hebt, dan is de tijd van wachten aangebroken, want het vet moet eerst stollen voordat je de vogeltaart kunt storten op de daarvoor bestemde harde ondergrond. Als je het vet in de vriezer zet, gaat het stollen stukken sneller. Om de gestolde taart uit zijn vorm te krijgen, kun je het beste de onderkant lichtelijk warm maken onder een warme kraan en je zult zien dat de vogeltaart er dan zo uit glijdt.

Als het vet staat te stollen, kun je een ander blok vet smelten en deze laten afkoelen en in de spuitzak doen. Zorg ervoor dat het vet niet helemaal hard is als je de spuitzak vult. Je kunt met het vet in de spuitzak mooie decoratieve slagroomtoefjes op de taart maken.

Is dat allemaal gedaan dan kun je de taart gaan versieren met appels, gekleurde bessen, pinda’s en andere verantwoorde lekkernijen.

Andere lekkernijen voor vogels in de winter

Naast vogeltaarten en cupcakes voor vogels zijn er nog allerlei andere lekkernijen voor vogels te maken. Door verschillende lekkernijen voor de vogels in je tuin te verspreiden, valt er voor elke vogel wat lekkers te halen. Zo komen de vogels de winter goed door.

Vogeltaart-cupcakes

Je kunt in plaats van een grote vogeltaart ook diverse vogelcupcakes maken en op diverse verschillende plaatsen in je tuin zetten. Zet de lekkernijen altijd op een plek waar vogels zich snel kunnen terugtrekken om te schuilen voor onraad. Het is ook niet raadzaam om de vogeltaart of cupcakes in het zicht van de woonkamer te zetten, vogels zijn heel alert en als ze je zien bewegen binnen, komen ze waarschijnlijk niet uit hun schuilplaats om van al dat lekkers te proeven.

Kijk hier hoe je vogelcupcakes maakt >>>

 

2 Reacties

Laat een reactie achter
 • goedemorgen,
  dank voor de duidelijke beschrijving, echter, ik mis iets. dat is, hoe kleur je het vet, ik heb vloeibare voedselkleurstof geprobeerd maar krijg het vet niet egaal gekleurd…
  heeft u tips?
  groeten,
  annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Hippetuin.nl - Alle rechten voorbehouden.